Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Przygotowanie matki drożdżowej

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Miody pitne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
roch
MIODOSYTNIK



Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 18:59, 22 Paź 2017    Temat postu: Przygotowanie matki drożdżowej

Do produkcji miodów pitnych nadają się drożdże winiarskie do wyrobu mocnych win południowych tj Malaga, Portwein, Tokaj, Madera Steinberg, Sherry, Samos

- do buteleczki 0.25l z przegotowaną i ostudzoną wodą do temp 24-28 stopni wsypać zawartość saszetki z drożdżami i zatkać czopkiem z waty
- wstawić w ciepłe i zaciemnione miejsce
- po 24 h dodać łyżeczkę cukru
- po 1-4 dniach na powierzchni pojawi się piana, czyli drożdże zaczynają pracować
- przelać zawartość do 1 l butelki i dodać 0,5 l przegotowanego i ostudzonego roztworu miodu
- po 24 h pojawi się znowu obfita piana świadcząca o dobrym namnożeniu drożdży
- zaszczepić nią nastaw (saszetka zazwyczaj wystarcza na 20-30 l) brzeczki

Dobrze przygotowane drożdże charakteryzują się zmętnieniem płynu i obfitą pianą na powierzchni.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Pon 5:03, 23 Paź 2017    Temat postu:

Czy można robić miody na drożdżach aktywnych?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
roch
MIODOSYTNIK



Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:14, 23 Paź 2017    Temat postu:

Zibi napisał:
Czy można robić miody na drożdżach aktywnych?


Ależ oczywiście, ale posilę się wiedzą łódzkiego klubu winiarzy:
"Drożdże aktywne należy uwodnić. Dla miodu o gęstości czwórniaka zalecana ilość to 0,3 g/l - 0,5 g/l, dla trójniaka to 1,0 g.l - 1,5 g/l a dla dwójniaka 3,0 g/l. Tak duża ilość drożdży dodawana do trójniaków i dwójniaków jest wymagana, gdyż w miodach o takiej gęstości drożdże nie rozmnażają się, a część z nich po dodaniu do nastawu od razu ginie. Do miodów owocowych warto więc przygotować MD na soku który zamierzamy użyć do nastawiania miodu. Fermentacja owoców w miazdze (np. jarzębiny, wiśni czy śliwek) lub fermentacja soku (miód jabłkowy) pozwoli nam wytworzyć dużą, zdrową populację drożdży, która dobrze poradzi sobie z dużą ilością cukru w nastawie."


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Miody pitne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin