Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Sycenie miodu

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Miody pitne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
roch
MIODOSYTNIK



Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Nie 19:04, 22 Paź 2017    Temat postu: Sycenie miodu

Krok po kroku:
- rozpuścić miód w czystej letniej wodzie w garnku emaliowanym lub aluminiowym
- powinien zajmować nie więcej niż 2/3 pojemności garnka (bo może wykipieć)
- długim patyczkiem (długą wykałaczką) zmierzyć poziom powstałego roztworu, aby po 30 min gotowaniu uzupełnić wyparowaną wodę
- zbierać pojawiającą się w czasie gotowania obfitą piane
-uwarzoną brzeczkę uzupełnić do zaznaczonego wcześniej poziomu wodą
- odstawić pod przykryciem aż ostudzi się do 30 stopni
- do wystudzonej brzeczki dodać w małej ilości wody pożywkę dla drożdży (fosforan dwuamonowy plus kwas cytrynowy)
- sprawdzamy temperaturę i gęstość płynu za pomocą areometru


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Miody pitne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin