Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Fermentacja i dojrzewanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Miody pitne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
roch
MIODOSYTNIK



Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Pon 20:26, 23 Paź 2017    Temat postu: Fermentacja i dojrzewanie

Etapy postępowania:

- przygotowaną brzeczkę przelewamy do oczyszczonej szklanej butli lub wymoczonej i czystej dębowej beczki
- dodajemy wcześniej przygotowaną kulturę drożdży w ilości 3-5 proc całości nastawu
- zamykamy butle czopem fermentacyjnym
- woda w rurce fermentacyjnej ma sięgać do wysokości banieczek
- butle odstawiamy do pomieszczenia o temp 18 stopni (im wyższa temperatura fermentacji tym niższa zawartość alkoholu; wraz ze wzrostem temp. wzmaga się toksyczność alkoholu w stosunku do drożdży; wyższa temp. fermentacji powoduje utratę substancji aromatycznych)
- po 24 h powinna pojawić się piana, w marę upływu czasu coraz obfitsza (tak rozpoczyna się właśnie fermentacja burzliwa, która trwa zależnie od temp. i gęstości brzeczki od 5 do 10 dni. Im rzadsza tym fermentacja trwa krócej, ale jest burzliwa)
- opadnięcie i zanik piany to znak przejścia w fermentację cichą (spokojną)
- fermentacja ta trwa od 4- 6 tygodni
- pod koniec tego okresu należy przystąpić do zlania brzeczki znad osadu
- oczyścić czop fermentacyjny i założyć ponownie
- butle przenieść do pomieszczenia z temp 10-15 stopni na okres od kilku do kilkunastu miesięcy
- sprawdzać cyklicznie czy w rurce fermentacyjnej jest woda
- w zależności od potrzeby należy 2-3 razy ściągnąć znad osadu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Miody pitne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin