Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wznawianie fermentacji

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Technologie produkcji win i innych trunków
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź i okolice

PostWysłany: Sob 10:47, 14 Paź 2017    Temat postu: Wznawianie fermentacji

Jeśli przeładujemy wino cukrem a do tego robimy na dzikusach to może zaistnieć sytuacja, że wino zatrzyma się np na 9% i blg 6. Wtedy zmuszeni jesteśmy zrobić restart wina. Aby wino wznowiło fermentację musimy drożdże zahartować. Do restartu najlepiej nadają się drożdże silne np bayanusy.

Drozdze uwadnia się (40 st C) i po 1/2 godz. wlewa do baniaczka 5l. Następnie dolewa się pierwsza partie z nastawu w ilosci 0,15l, co bylo mniejsze niz ilosc uwodnionych drozdzy (ca. 0,25l). Baniak zatyka się rurką ferm. i wstawia do cieplej (30 st C kontrolowane termometrem) wody. W baniaku praktycznie natychmiast natychmiast rusza fermentacja. Potem, przez okres 1-1,5 godziny dolewa się partiami nastaw az do objetosci 2l. Następnie wlewa się MD do docelowego baniaka, ktory uprzednio byl wstawiony do cieplej wody w celu podniesienia temperatury nastawu. Ok 25 st C. Fermentacja powinna ruszyć prawie natychmiast.
_________________


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Sob 11:11, 14 Paź 2017    Temat postu:

Mój kolega z pracy przeładował cukier i fermentacja ruszyła mu dopiero na drożdżach piekarniczych.
Być może po jakimś czasie gdy spadł cukier drożdze szlachetne przejęły kontrole nad nastawem..
To taka ciekawostka.

Drugi kolega w debiucie przeładował cukier, na szczęscie chyba go nie rozpuszczał. Drożdże ruszyły.
Kiedy "skończył" wino na dnie balonu, chyba 50-tki, miał z 5 kilo nie rozpuszczonego cukru..
Swoje wino opisywał jako mocne i bardzo słodkie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Technologie produkcji win i innych trunków Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin