Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Projektowanie wina.

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Technologie produkcji win i innych trunków
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź i okolice

PostWysłany: Sob 11:00, 14 Paź 2017    Temat postu: Projektowanie wina.

Jeśli mamy moszcz o zawartości 19 blg a chcemy aby nasze wino miało np 13% to musimy wykonać obliczenia.
Obliczanie zawartości cukru w moszczu
- 19Blg = 190g (ekstraktu) x 0,625 litra (obj. 1kg cukru) = 119ml, a 810g wody ma objętość 810ml
- więc 1kg moszczu ma objętość 119+810=929ml, a 1 litr tegoż moszczu waży 1/0,929kg = 1,076kg
- stąd też, w jego 1L jest (19%) 190 x 1,076kg = 204g ekstraktu (w tym 17/20 to cukier)
- odejmując od całości ekstraktu 3/20 niecukrów (204x17)/20 = 173g/L cukru.

Obliczanie ilości cukru do dodania:

- (skoro na 1% alk potrzeba16,83g cukru w litrze) 13% x 16,83g = 219g cukru/litr,
- ale w moszczu jest już 173g/L cukru więc 219g - 173g = 46g/L do dosypania
- ponieważ cukier zwiększa obj. nastawu to: 46g + 17% = 54g/L, Do nastawu 54 x 6L = 324g cukru


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Sob 11:04, 14 Paź 2017    Temat postu:

Cenne obliczenia, zwykle ilość potrzebnego cukru do wyprodukowania 1% alkoholu w litrze zaokrągla się do 17 gram.

Skąd wiesz ile masz niecukrów?

Ważny jest poziom kwasów, czy zamiast mierzyć możemy wziąć dane dla danego owcu z literatury?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź i okolice

PostWysłany: Sob 11:22, 14 Paź 2017    Temat postu:

Poprawka na niecukry jest to stała wyrażona jako 3/20
Zibi napisał:


Ważny jest poziom kwasów, czy zamiast mierzyć możemy wziąć dane dla danego owcu z literatury?

Kwas zawsze trzeba badać. Zależy on od pogody, siedliska, itp. Może się to mieć nijak do literatury.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez vanKlomp dnia Sob 11:27, 14 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Sob 11:34, 14 Paź 2017    Temat postu:

Czym badasz?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kapitan
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Baszyn

PostWysłany: Nie 21:07, 15 Paź 2017    Temat postu:

Jest dowiedzione, że zawartość niecukrów w moszczu gronowym jest wprost proporcjonalna do zawartości cukrów, czyli mniej cukrów, mniej niecukrów i odwrotnie. Producenci areometrów pływakowych zalecają uproszczoną metodę, czyli (-4) od odczytu. Odliczanie 3/20 jest może dla niektórych bardziej kłopotliwe, ale taki sposób daje wynik o wiele bardziej zbliżony do prawdy. Większość skal (Blg, Bx) mówią o zawartości ekstrakty wyrażoną w gramach na 1000g ekstraktu. My przy robiąc wina zwykle go nie ważymy, a operujemy litrami. Gdyby ktoś nie bardzo wiedział po co te skomplikowane obliczenia opisane w pierwszym poście to właśnie po to żeby przeliczyć zawartość cukru zawartego w 1 kg moszczu (odczyt) na zawartość cukru w 1 litrze moszczu ( jest nieco wyższa). Zawsze dokonuję takiego obliczenia. Jeżeli kogoś to jednak przeraża to musi wiedzieć, że winko wyjdzie mu nieco mocniejsze, ale to żaden problem Partyman

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Nie 21:31, 15 Paź 2017    Temat postu:

Podaj mi ilość niecukrów. Miazga 19 litrów, cukier 6 kilo, cukier w owocach 5%, kwasów nie znam, nastaw z jeżyny..Da się z tego policzyć?

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź i okolice

PostWysłany: Nie 21:47, 15 Paź 2017    Temat postu:

Co to jest to 5%? Podaj blg moszczu.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Nie 22:11, 15 Paź 2017    Temat postu:

Zakładam że jeżyny miały 5% cukru, niczego nie mierzyłem. Nie wiem czy bym potrafił..

Wg. książek mają 5-8%..


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Nie 22:12, 15 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź i okolice

PostWysłany: Nie 22:26, 15 Paź 2017    Temat postu:

No niestety tak to się nie da policzyć. Kup sobie zwykły cukromierz. Mierzenie jest proste. Bo jak mówiła moja babcia na oko to chłop w szpitalu umarł. Hyhy

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kapitan
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Baszyn

PostWysłany: Nie 22:50, 15 Paź 2017    Temat postu:

Ekstrat ze świeżych jeżyn możesz przyjąć na poziomie 7%. Ponieważ gęstość soku z jeżyn jest mniejsza niż winogronowego (1,03) to możesz sobie odpuścić te przeliczenia, szczególnie, że i tak już opierasz się na założeniech a nie pomiarach. Możesz przyjąć do dalszych obliczeń
70 g -17/20= 59g cukru/litr soku. Do obliczenia całkowitego cukru miazgi, trzeba znać jej wydajność co do soku. Nie wiem jak to wygląda bo ja tylko w gronowych siedzę, ale jak po tłoczeniu (czy oddzieleniu) i odrzuceniu frakcji stałej odejmiesz od objętości wodę dodaną i cukier dodany (oczywiście obietościowo) to to co zostanie będzie sokiem z jeżyn. Jak uchwycisz tą objętość to będziesz wiedział to co Ci potrzebne do dalszych obliczeń. Nie będzie to szczególnie dokładne ale pozwoli na zrobienie wina z takim cukrem resztowym jak lubisz.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez kapitan dnia Nie 23:02, 15 Paź 2017, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Pon 4:20, 16 Paź 2017    Temat postu:

vanKlomp napisał:
No niestety tak to się nie da policzyć. Kup sobie zwykły cukromierz. Mierzenie jest proste. Bo jak mówiła moja babcia na oko to chłop w szpitalu umarł. Hyhy


To stad że sporo "kucharzę". W kuchni też nie mam żadnych mierników, robię na smak, tak aby nie przesolić itp.
Podobnie wina, ogólny przepis, proporcje mam, potem tylko pilnuję aby nie przedobrzyć. Nastawy mam tuz obok, jest pipeta więc smak jest pod kontrolą.

Dlatego też chcę, aby na forum był ktoś kto zweryfikuje moje smaki i powie co w winie jest nie tak.
Oczywiście od niedawna w Będzinie jest sklep z art. do produkcji win, więc nie będzie problemu z zakupem. Wcześniej było z tym cienko.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Pon 4:24, 16 Paź 2017    Temat postu:

kapitan napisał:
Ekstrat ze świeżych jeżyn możesz przyjąć na poziomie 7%. Ponieważ gęstość soku z jeżyn jest mniejsza niż winogronowego (1,03) to możesz sobie odpuścić te przeliczenia, szczególnie, że i tak już opierasz się na założeniech a nie pomiarach. Możesz przyjąć do dalszych obliczeń
70 g -17/20= 59g cukru/litr soku. Do obliczenia całkowitego cukru miazgi, trzeba znać jej wydajność co do soku. Nie wiem jak to wygląda bo ja tylko w gronowych siedzę, ale jak po tłoczeniu (czy oddzieleniu) i odrzuceniu frakcji stałej odejmiesz od objętości wodę dodaną i cukier dodany (oczywiście obietościowo) to to co zostanie będzie sokiem z jeżyn. Jak uchwycisz tą objętość to będziesz wiedział to co Ci potrzebne do dalszych obliczeń. Nie będzie to szczególnie dokładne ale pozwoli na zrobienie wina z takim cukrem resztowym jak lubisz.


Mnie po odciśnięciu 11 litrów jeżyn wyszło około 1,5 litra odpadów, głównie nasion..Jeżyny które zbieram rosną cały dzień w pełnym słońcu, są słodkie.
Ja przyjąłem minimalną ilość cukru w tych owocach.
Dzięki za pomoc.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kapitan
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 15 Paź 2017
Posty: 10
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Baszyn

PostWysłany: Pon 7:24, 16 Paź 2017    Temat postu:

Wcześniej wspomniałeś o 19 l miazgi ? No ale skoro z 11l miazgi jest 9,5 l soku to wydajność jest na poziomie 86%. Z 19 powinno być ok 16l soku. 16x59g= 944g cukru w soku. Dodałeś 6000g cukru to masz łącznie 6944g.Objętość nastawu z 19l miazgi wygląda następująco: sok+objetość cukru dodanego+woda dodana, czyli 16+6x0,6+woda?. Jeżeli wynik tego równania podzielisz przez 16,7 to się dowiesz na ile % alkoholu masz cukru w nastawie. Jeżeli wynik jest powyżej 14% to już trzeba się zastanawiać nad kolejnymi dosłodzeniami.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Pon 7:45, 16 Paź 2017    Temat postu:

Wiem, to było eksperymentalne, pierwsze wino na drożdżach bayanus G995. Wino mogło mieć około 21%. Do nastawu na początku dodałem 20 goździków aby było dobre na grzańce, jest dobre na grzańce. Wyszło półwytrawne/półsłodkie..Potem jeszcze dodałem trochę gożdzików..

Mam pół tysiąca butelek win na drożdżach Zamoyskich o mocy 13-14%, więc ta innowacja nie powinna dziwić. Robię wina kwiatowe, ziołowe i owocowe o działaniu leczniczym..

Pisałem 19 litrów, to była pełna butla po wodzie Eden poj.18,9 litra. Pełna do szyjki. Czy takie napełnienie daje około 19 litrów? Tak uważam..


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Pon 7:47, 16 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Technologie produkcji win i innych trunków Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin