Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Rozlewanie do butelek i przechowywanie

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Miody pitne
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
roch
MIODOSYTNIK



Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Wto 19:02, 24 Paź 2017    Temat postu: Rozlewanie do butelek i przechowywanie

Lekkie przemyślenia na temat:

- jeżeli miód pitny wlany do butelki 0,75l i trzymany w temo 18-20 stopni nie zmętnieje to można go rozlewać do butelek
- butelki dokładnie wymyć przy użyciu pirosiarczanu sodu (a następnie można przepłukać 3 krotne czystą wodą)
- rozlać do butelek do połowy wysokości szyjki (jeśli będzie się pasteryzować to tylko do szyjki)
- użyć nowe i niepopękane korki o średnicy 2-3 mm większe od otworu butelki (najczęstsze w stosowaniu to korki 22 mm)
- umyć i sparzyć korki przez kilka minut we wrzątku (choć sugerowane jest ostatnio jedynie szybkie sparzenie)
- przy użyciu korkownicy wcisnąć korek do butelki
- wystającą część ściąć na równo z krawędzią szyjki
- uszczelnić za pomocą laku albo parafiny albo wosku
- butelki z miodem przechowywać w suchej i chłodnej piwnicy o temp 10-12 stopni
- niekiedy na dnie butelek po dłuższym przechowywaniu zbiera się niewielka ilość osadu, dlatego warto miód przechowywać w większych 5-10l butlach i rozlać do butelek tuż przed użyciem.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Śro 4:46, 25 Paź 2017    Temat postu:

Czy pasteryzowanie nie wpływa negatywnie na smak miodu? W przypadku win wydaje mi się że tak.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
roch
MIODOSYTNIK



Dołączył: 06 Paź 2017
Posty: 53
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:14, 25 Paź 2017    Temat postu:

Zibi napisał:
Czy pasteryzowanie nie wpływa negatywnie na smak miodu? W przypadku win wydaje mi się że tak.


Szczerze mówiąc to nigdy nie pasteryzowałem miodu ani go nie siarkowałem.
Myślę, że jest to zbędne bo nie tylko smak, ale i kolorek i aromat się zmieni. czyli właściwie wszystko Blue_Light_Colorz_PDT_29

Ale schemat pasteryzacji też opiszę coby chociaż było dla ciekawości.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Śro 19:07, 25 Paź 2017    Temat postu:

Wino po pasteryzacji ma gorszy smak, robiłem próby..

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Miody pitne Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin