Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Dodatki do win

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Rodzaje win - przepisy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Czw 13:31, 05 Paź 2017    Temat postu: Dodatki do win

Dodatki do win

Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych

§ 46.

Do dnia 31 października 2008 r.:
1) barwniki określone w tabeli 3 załącznika nr 3 do rozporządzenia mogą być stosowane do:
a) napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
b) napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
c) napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych
- w dawce do 200 mg/l;
2) barwniki - Karmel E 150a, Karmel siarczynowy E 150b, Karmel amoniakalny E 150c, Karmel amoniakalno-siarczynowy E 150d mogą być dodawane do Polskiego Wina aromatyzowanego zgodnie z zasadą quantum satis;
3) substancje dodatkowe wymienione w tabeli 1 załącznika nr 4 do rozporządzenia oraz Lizozym E 1105 stosuje się do fermentowanych napojów winiarskich zgodnie z przepisami w sprawie szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich oraz metod analiz tych napojów do celów urzędowej kontroli pod względem jakości handlowej;
4) kwas sorbowy E 200 oraz jego sole: sorbinian potasu E 202 i sorbinian wapnia E 203 mogą być stosowane do:
a) Polskiego Wina,
b) Polskiego Wina aromatyzowanego,
c) napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
d) napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
e) napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych,
f) wina owocowego aromatyzowanego
- w dawce do 200 mg/l;
5) dwutlenek siarki i siarczyny wymienione w tabeli 5 załącznika nr 4 do rozporządzenia, mogą być stosowane do:
a) Polskiego Wina,
b) Polskiego Wina aromatyzowanego,
c) napojów winopochodnych owocowych, w tym napojów winopochodnych owocowych aromatyzowanych,
d) napojów winopodobnych owocowych, w tym napojów winopodobnych owocowych aromatyzowanych,
e) napojów niskoalkoholowych, w tym napojów niskoalkoholowych aromatyzowanych,
f) wina bezalkoholowego owocowego,
g) wina owocowego aromatyzowanego
- w dawce do 200 mg/l,
6) kwas metawinowy E 353 może być stosowany do Wina Polskiego i Wina Polskiego aromatyzowanego w dawce do 100 mg/l,
7) następujące substancje słodzące mogą być stosowane do niżej wymienionych fermentowanych napojów winiarskich:

Środek spożywczy


Numer substancji wg systemu oznaczeń Unii Europejskiej


Nazwa substancji


Maksymalna dawka mg/l

Napoje winopodobne owocowe, w tym napoje winopodobne owocowe aromatyzowane; napoje winopochodne owocowe, w tym napoje winopochodne owocowe aromatyzowane; napoje niskoalkoholowe, w tym napoje niskoalkoholowe aromatyzowane E 950 Acesulfam K 350
E 951 Aspartam 600
E 954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa 80
E 959 Neohesperydyna DC 20
E 955 Sukraloza 50
E 962 1) Sól aspartamu i acesulfamu 350 2)
1) Określone maksymalne dawki soli aspartamu i acesulfamu są pochodną określonych maksymalnych dawek jej części składowych: aspartamu (E951) i acesulfamu K (E 950). Maksymalne dawki określone dla aspartamu (E 951) i acesulfamu K (E 950) nie mogą być przekroczone w wyniku użycia soli aspartamu i acesulfamu, pojedynczo lub łącznie z E 950 lub z E 951.
2) Maksymalna dawka w przeliczeniu na acesulfam K.

W linku to wygląda czytelniej..

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Rodzaje win - przepisy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin