Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Furmint

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Odmiany i uprawa winorośli
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Czw 12:36, 12 Paź 2017    Temat postu: Furmint

Furmint – biały szczep winnej latorośli, pochodzący prawdopodobnie z Węgier i rozpowszechniony w tokajskim regionie winiarskim, gdzie zajmuje 70% winnic. Popularne są wina typu tokaj aszú. Uprawiany jest również w mniejszym stopniu w Słowenii (pod nazwą šipon), na Słowacji, w Austrii (pod nazwą mosel) i w innych krajach.

Pochodzenie

Przyjmuje się, że furmint pochodzi z Węgier. Uprawa furmint w Tokaju jest wzmiankowana już w źródłach z 1611 roku. Istnieje kilka hipotez, które sugerują, że na Węgry furmint trafił z Włoch, jednak po weryfikacji nie znajdują one potwierdzenia.

W 2012 ustalono, że odmiana jest naturalną krzyżówką starej odmiany gouais blanc (znanej także jako heunisch weiß) i alba imputotato. Pokrewieństwo z gouais blanc było udowodnione już wcześniej. Naturalnym potomkiem odmiany jest inna klasyczna tokajska odmiana, hárslevelű, a hodowcy uzyskali z furminta kilka nowych, przede wszystkim węgierską odmianę zéta (oremus). Enolodzy wyróżnili cztery typowe warianty furminta o tym samym kodzie genetycznym, ale różnej charakterystyce.

[link widoczny dla zalogowanych]

Charakterystyka
Furmint dojrzewa późno, lecz wcześnie wypuszcza pąki. Jest dość wrażliwy na przymrozki[5]. Owoce cechują się wysoką kwasowością. Furmint wyróżnia się charakterystycznym, wyrazistym aromatem i dobrze nadaje się do starzenia. Przeważają wina słodkie, typu tokaja aszú. Porażonych pleśnią jagód używa się również do dosładzania zwykłych owoców. Wytrawne wina tokajskie z furmint są aromatyczne i bogate w nuty mineralne i cytrusowe, produkowane na wzór win z chardonnay. Cienkie skórki sprzyjają porażeniu szlachetną pleśnią. Obok hárslevelű uważany za jedną z najlepszych rodzimych odmian węgierskich. W trakcie selekcji preferuje się klony o mniejszych gronach, które wykazują wyższą koncentrację aromatów.

Więcej w linku:
[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Odmiany i uprawa winorośli Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin