Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Cabernet Sauvignon

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Odmiany i uprawa winorośli
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Czw 13:01, 05 Paź 2017    Temat postu: Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon

[link widoczny dla zalogowanych]

Opis

Wielka, klasyczna odmiana winiarska, z której wytwarza się słynne czerwone wina bordoskie. Uprawiana w Europie, Australii, USA, Argentynie, Chile, Turcji, Japonii, RPA i in. Wina: m.in. Pessac-Leognan, Margaux, St-Julien, Haut-Medoc (Francja), Emeritus (Hiszpania), Sena (Chile), Montebello Cabernet Sauvingnon ( USA ), Alta Cabernet Suvignon (Argentyna) i in. Cabernet Sauvignon przed wojną uprawiany był w okolicach Zielonej Góry jednakże wymagania klimatyczne nie pozwalają w polskich warunkach na osiągnięcie wartościowego wina.

Wg INRA - dojrzewa około 3 do 3,5 tygodnia po odmianie Chrupka Złota

W USA na półwyspie Michigan CS nie dojrzewa a w lata deszczowe jagody pękają.
Parametry dojrzewania

wg New York Cornell University :

1964r zbiór 7/10 - 17,5Brix; kwasy 7,1g/l; taniny ?
1965r zbiór 10/10 - 18Brix; kwasy 8g/l; taniny 1,14g/l
1969r zbiór 19/10 - 20Brix; kwasy 5,9g/l; taniny 0,94g/l
1970r zbiór 30/09 - 18,5Brix; kwasy 5,5g/l; taniny 0,94g/l
1972r zbiór 27/09 - 19Brix; kwasy 6,3g/l; taniny 0,63g/l

Polifenole i antocyjany w dojrzałych owocach:

Całkowita ilość antocyjanów 1000-1500 mg/kg
Całkowita ilość polifenoli 2500-3000 mg/kg

Rodzice Sauvignon Blanc x Cabernet Franc
Gatunek Vitis vinifera
Kraj pochodzenia Francja
Masa grona 120 g
Rozmiary jagód 10 mm
GDDC [[gddc::1440-1600 źródło]]
Termin dojrzewania 21-31.10
ilość dni kwitnienie-dojrzewanie 120
Mrozoodporność -23 °C
Kolor gron granatowe
Zastosowanie przerobowe

Za: winogrona. org


[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Pią 7:28, 13 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Odmiany i uprawa winorośli Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin