Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wino z jezyny na drożdżach Bayanus G995

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Nasze produkcje, relacje, fotorelacje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Śro 17:46, 04 Paź 2017    Temat postu: Wino z jezyny na drożdżach Bayanus G995

Na początek dam relację z mojego pierwszego wina na mocnych drożdżach bayanus. Są to drożdże aktywne dociągające do około 18%. Wcześniej robiłem wina na słabszych drożdżach - Zamoyskich.

Baniak po wodzie Eden poj. 18,9
Na początku miałem tylko 7 litrów jeżyny falistej, to ta zwyczajna, pospolicie wstępująca.
Zaczynam 14.08.2017

Wsypuję 7 litrów jeżyny, dodaję dwa kilo cukru rozpuszczone w 3 litrach wody, drożdże aktywne Bayanus - rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem, po pół godziny są gotowe..Do tego dodaję 20 goździków, żeby wino było dobre na grzańce.
Fermentacja rusza szybko po kilku godzinach, mocno czuć goździki.
W tygodniu dorwałem 4 litry jeżyn, w sumie jest 11 litrów i mało miejsca w balonie.
Po tygodniu 21.08. sprawdzam pipetą smak bo fermentacja zwolniła, wino wytrawne.
Rozpuszczam kolejne dwa kilo cukru w wodzie i dolewam..Wino rusza..Zapachu goździków juz nie ma.
Kolejny tydzień 28.08 , wino znowu wytrawne wiec dodaję kolejne kilo które tym razem rozpuszczam w ulanym z baniaka płynie..Baniak pełny do szyjki..
Mija tydzień 04.09. wino znowu wytrawne, ponieważ to juz trzy tygodnie od nastawienia uznałem że bayanusy wyciągnęły już z jeżyn wszystko co najlepsze. Wywalam owoce i przeciskam przez płótno..Z 11 litrów jeżyn pozostaje około litra resztek..W nastawie rozpuszczam kolejne, kilo cukru.
Razem to już 6 kg.
Kolejny tydzień, wino nie pracuje ale jest prawie wytrawne, dla mnie zbyt wytrawne, dodaję niecałą szklankę cukru - około 160 gram, oczywiście cukier rozpuszczam w winie. Próba smaku..Jest dobrze, goździków nie czuć..
Od góry widać postępujące klarowanie, na dole baniaka jaśniejszy osad.
W winie czuć moc, ale do jeżyn ona pasuje, do tego goździki..Drożdże zdały egzamin. Na pewno nadadzą się do wina z wiśni i dzikiej róży.

W sumie do wina dodałem 6,16 kg cukru, do tego cukier w owocach..
Wino półwytrawne. Jeśli te 11 litrów jeżyn ważyło 4 kg, to przy szacunkowej ilości 8% cukru w jeżynach, zawierały ogółem 320 gram cukru, do tego 6,160 gram razem 6480 gram. Wina było około 18 litrów.
Poziom 2 cm nad zwężeniem baniaka..
Na wyprodukowanie 1% alkoholu w litrze wina potrzeba około 17 gram cukru. Wychodzi więc że moje wino ma około 20,5-21%..


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Śro 21:12, 04 Paź 2017, w całości zmieniany 6 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Nasze produkcje, relacje, fotorelacje Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin