Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Pigwa

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Nalewki domowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Sob 21:38, 07 Paź 2017    Temat postu: Pigwa

Nalewka z pigwy

Jak zrobić nalewkę z pigwy? Umyj 2 kg dojrzałych owoców pigwy. Nie obieraj, tylko razem ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż do słoja, zasyp 1 kg cukru i przykryj papierem pergaminowym. Po tygodniu do słoja wlej wolno 0,5 l spirytusu. Potem zamknij słój i przez miesiąc maceruj owoce. Następnie odcedź nalew przez grubo złożoną gazę i odciśnij owocową masę. Nalew wymieszaj z 0,5 litra wódki 40 proc. i odstaw na co najmniej dwa miesiące.

[link widoczny dla zalogowanych]


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
kasia.barska
ŚWIEŻAK



Dołączył: 19 Paź 2017
Posty: 1
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Warzsawa

PostWysłany: Czw 19:55, 19 Paź 2017    Temat postu:

z tego co wiem i od 11 lat robię to nalewki zawsze robi się tak samo, owoce zalewa się spirytusem 60-70%, odstawia na minimum 6 tygodni (wyjątkiem są owoce, których nie można pozbawić pestek - truskawki, maliny, jeżyny), zlewa pierwszy nalew, a owoce zasypuje cukrem. po kolejnych 2 tygodniach zlewa się słodki, drugi nalew, łączy oba, rozlewa do butelek i odstawia żeby dojrzały. niczego nie zasypuje się cukrem przed maceracją, nawet pigwy Ok!

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Czw 20:32, 19 Paź 2017    Temat postu:

Zalewasz tak aby były przykryte płynem?

Robiłaś nalewkę z tarniny?


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Nalewki domowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin