Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wino z ryżu wg Skrzycha

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Rodzaje win - przepisy / Wina zbożowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź i okolice

PostWysłany: Śro 9:13, 11 Paź 2017    Temat postu: Wino z ryżu wg Skrzycha

Przepis na 10l wina ryżowego mocnego (16-17%)
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdże winne Tokay lub Sherry

W pierwszej kolejności należy przygotować matkę drożdżową. Mając gotową MD (lub drożdże aktywne) można rozpocząć przygotowywanie nastawu:
7,5l wody przegotować, rozpuścić w niej 1.5kg cukru oraz kwasek, ostudzić.
Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać letnia wodą, niepłukany ryż zawiera różne zanieczyszczenia mogące utrudnić klarowanie wina.
Rodzynki dokładnie kilkakrotnie przelać na sicie wrzątkiem celem pozbycia się oleju i innych konserwantów którymi są pokryte.
Do balona wsypać ryż, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rodzynki, które uprzednio można rozdrobnić (posiekać), nie jest to jednak konieczne.
Pożywkę rozpuścić w niewielkiej ilości chłodnej wody i wlać do balona. Na końcu dodajemy przygotowaną uprzednio MD lub uwodnione drożdże aktywne.
Balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
Procesy fermentacyjne powinny sie rozpocząć w okresie do dwóch dni po dodaniu drożdży do nastawu, zależne jest to od temperatury otoczenia.
Po 5-7 dniach od rozpoczęcia fermentacji należy dodać do nastawu ostudzony syrop składający się z 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę w balonie powyżej 20 st. , przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać balonem . W trakcie fermentacji ryż będzie na dnie dymiona, natomiast napęczniałe rodzynki będą utrzymywać się na powierzchni płynu.
Po 6 tygodniach obciągamy do mniejszego balona (10l), części stałe (ryż i rodzynki) pozostawiamy na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucamy; odcieknięty płyn dodajemy do reszty wina. Wino w balonie dosłodzamy do smaku i przetrzymamy przez kolejnych 6 tygodni , w tym okresie na dnie balona powinien powstać osad który wyrzucamy podczas II obciągu.
Młode wino znowu dosładzamy do smaku, jeżeli jest to konieczne i pozostawiamy na kolejne 6 tygodni. Po tym czasie wino ryżowe jest zazwyczaj klarowne i zdatne do picia, jeżeli jednak podczas obciągu na dnie balona będzie osad to wino należy je dalej klarować.
Butelkowanie wina można przeprowadzić, jeżeli po kolejnym obciągu na dnie balona nie stwierdzimy żadnych osadów, a wino jest klarowne.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Śro 9:39, 11 Paź 2017    Temat postu:

Fajny przepis, wina ryżowe robiłem kilkakrotnie. Ryż przepłukuję 15 razy, bo jak mniej to wino opalizuje..
Myślałem nawet o zrobienia wina z samego ryżu, a potem w lecie "wymaczania" w nim różnych ziół..Nie wiem czy taki proces można nazwać maceracja?

Na tym samym ryżu można zrobić drugi nastaw.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez Zibi dnia Śro 9:41, 11 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
vanKlomp
WINIARZ EKSPERT



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 129
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Łódź i okolice

PostWysłany: Śro 9:44, 11 Paź 2017    Temat postu:

Skrzych na bazie tego wina robił też vermouthy. Można skorzystać z gotowych mieszanek ze sklepu albo skomponować własną.
Wszystkie przyprawy dodajemy do nastawu w momencie jego przygotowywania a usuwamy podczas I obciągu razem z ryżem i rodzynkami.


Post został pochwalony 0 razy

Ostatnio zmieniony przez vanKlomp dnia Śro 9:48, 11 Paź 2017, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Śro 10:02, 11 Paź 2017    Temat postu:

Robiłem np. ryż z ziołami prowansalskimi, robiłem z imbirem. Oczywiście dodawałem rodzynki.
Żółty kolor wina daje kurkuma.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Rodzaje win - przepisy / Wina zbożowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin