 |
www.domowawinnica.fora.pl Nasze winniczki, porady, dyskusje.
|
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 553
Przeczytał: 1 temat
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Śro 13:43, 04 Paź 2017 Temat postu: Głóg |
|
|
Bardzo dobrym surowcem na wina jest głóg.
Mamy dwa rodzaje głogu jedno i dwuszyjkowy. Ten pierwszy kwitnie na biało, drugi na czerwono. Oba nadają się na wino. Wino z głogu jest dobrym lekiem na serce i na krążenie. Głóg na wino zbieramy od września do zimy.
Im później go zbierzemy tym jest bardziej gorzki. W winie ta gorycz po czasie zanika.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
 |
Zibi
Administrator
Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 553
Przeczytał: 1 temat
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie
|
Wysłany: Sob 11:55, 07 Paź 2017 Temat postu: |
|
|
Przepis wg Skrzycha
Wino stołowe mocne głóg
10 kg świeżych owoców głogu(4kg suszonych) czyścimy z resztek kwiatostanu, wsypać do cebrzyka i zalać 10 litrami gorącej lub wrzącej wody. Po ostygnięciu masy owocowej do 20-25 stopni przelać do balonu fermentacyjnego o poj. 25 litrów. i dodać:
- ostudzonego do 25 C syropu cukrowego z 2 kg cukru (2 litry syropu normalnego)
- 8-10 gram fosforanu amonowego jako pożywki dla drożdży
- 25-35g kwasu cytrynowego
- dobrze fermentującej matki drożdżowej do win mocnych np. Sherry albo Madera
Po wlaniu wszystkiego balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
Fermentujemy w miazdze.
Po 5-6 dniach burzliwej fermentacji wlewamy drugą porcję syropu cukrowego zawierającą 1 kg cukru i wymieszać.
Fermentacja w 20-25 stopniach powinna trwać 4-6 tygodni, po czym młode wino zlewamy znad osadu do lekko zasiarkowanego mniejszego
naczynia celem dofermentacji.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|