Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Głóg

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Rodzaje win - przepisy / Wina owocowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Śro 13:43, 04 Paź 2017    Temat postu: Głóg

Bardzo dobrym surowcem na wina jest głóg.
Mamy dwa rodzaje głogu jedno i dwuszyjkowy. Ten pierwszy kwitnie na biało, drugi na czerwono. Oba nadają się na wino. Wino z głogu jest dobrym lekiem na serce i na krążenie. Głóg na wino zbieramy od września do zimy.
Im później go zbierzemy tym jest bardziej gorzki. W winie ta gorycz po czasie zanika.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Sob 11:55, 07 Paź 2017    Temat postu:

Przepis wg Skrzycha

Wino stołowe mocne głóg

10 kg świeżych owoców głogu(4kg suszonych) czyścimy z resztek kwiatostanu, wsypać do cebrzyka i zalać 10 litrami gorącej lub wrzącej wody. Po ostygnięciu masy owocowej do 20-25 stopni przelać do balonu fermentacyjnego o poj. 25 litrów. i dodać:

- ostudzonego do 25 C syropu cukrowego z 2 kg cukru (2 litry syropu normalnego)
- 8-10 gram fosforanu amonowego jako pożywki dla drożdży
- 25-35g kwasu cytrynowego
- dobrze fermentującej matki drożdżowej do win mocnych np. Sherry albo Madera

Po wlaniu wszystkiego balon zatykamy korkiem z rurką fermentacyjną.
Fermentujemy w miazdze.
Po 5-6 dniach burzliwej fermentacji wlewamy drugą porcję syropu cukrowego zawierającą 1 kg cukru i wymieszać.
Fermentacja w 20-25 stopniach powinna trwać 4-6 tygodni, po czym młode wino zlewamy znad osadu do lekko zasiarkowanego mniejszego
naczynia celem dofermentacji.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Rodzaje win - przepisy / Wina owocowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin