Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Wina kwiatowe

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Rodzaje win - przepisy / Wina kwiatowe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Pon 10:12, 09 Paź 2017    Temat postu: Wina kwiatowe

Wszystkie wina kwiatowe robię podobnie. Zrywam kwiaty, na 5 litrowy nastaw wystarczy 2000 kwiatów mniszka, albo podbiału (rwiemy go z ogonkami). Wg.innych kryteriów, zerwane kwiaty zajmuja około 5 litrów, w formie lekko ugniecionej.
Następnie kwiaty rozsypujemy na ściereczkę aby mogły wyjść owady. Potem wybieramy te co zostały. Kwiatów nie płukam bo by się rozleciały.

Daję je do garnka i zalewam ciepła wodą, nie wrzątkiem. Robię to aby nie tracić wartościowych składników i witamin zawartych w kwiatach.
Po zalaniu woda, kwiaty w garnku przykrywam ciążka, szklaną pokrywka aby wszystkie kwiaty były po wodą. Garnek dodatkowy przykrywam pokrywką.
Po 24 godzinach, kwiaty odcedzam i wyciskam przez ściereczkę.
Płyn wlewam do balony, dodaję sok z jednej cytryny lub pomarańczy (na 1 litrowy nastaw), matkę drożdżową np. Zamoyscy do białych win.
Dodaję też syrop cukrowy, w ilości 1/3 całej dawki, na 5 litrowy nastaw cała dawka to troszkę ponad 1 kg.
Zabieg z kwiatami można powtórzyć drugi raz, jeśli chcemy mieć ekstrakcyjniejsze wino, lub jeśli mamy miejsce w balonie. Mam na myśli zrywanie kwiatów i moczenie w ciepłej wodzie.
Cukier dodajemy partiami co tydzień uważając aby nie przesłodzić.
Tym sposobem robię wina z następujących kwiatów: akacja, głóg, koniczyna, lipa, dziewanna, czarny bez, podbiał, mniszek lekarski, bluszczyk kurdybanek.
Kwiaty rosa rugosa nie moczymy tylko fermentujemy w miazdze około 2-3 tygodni.
Kwiaty dziurawca możemy dać razem z ulistnionymi łodygami i również fermentujemy w miazdze 2-3 tygodnie.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Rodzaje win - przepisy / Wina kwiatowe Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin