Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna www.domowawinnica.fora.pl
Nasze winniczki, porady, dyskusje.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy     GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Śluzowatość wina

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Wszystko o sprzęcie do produkcji win, miodów itp. / Wady i choroby wina wina. Usuwanie problemu.
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Zibi
Administrator



Dołączył: 04 Paź 2017
Posty: 446
Przeczytał: 11 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Zagłębie Dąbrowskie

PostWysłany: Nie 15:50, 08 Paź 2017    Temat postu: Śluzowatość wina

Śluzowatość wina

Wina słabe, o małej zawartości kwasu i garbnika zawierające pewną ilość nie przefermentowanego cukru, mogą ulec śluzowaceniu.

Wino takie lekko mętnieje i gęstnieje, a przy nalewaniu spływa ciężko jak oliwa lub ciągnie się jak śluz.

Przyczyną tej choroby są pewne gatunki bakterii(wywołujące fermentację mannitowo-mlekową), oraz pewne drożdże z rodzaju Torula rozwijające się w takich winach i zamieniające resztki cukru w śluz. Temp.25 stopni przyspiesza ich rozwój, szczelne zamknięcie nie pomaga bo są beztlenowe.

Leczenie choroby polega na rozbiciu śluzu, a następnie sklarowaniu wina ziemią okrzemkową (hiszpańską). Śluz rozbija się miotełką lub łyżką, wino przelewamy cienką strużką.
Na każde 10l chorego wina bierzemy 25-100(bardzo chore wina) gram ziemi okrzemkowej).
Ziemię okrzemkowa rozrabiamy stopniowo z coraz większą ilością wina
po czym mieszamy z całością. Ziemia okrzemkowa oblepia służ i porywa na dno. Po kilku dniach wino zostaje wyklarowane.
Wino ściągamy do silnie zasiarkowanego naczynia.
Wino po wyleczeniu może być skupażowane z innym winem, lub poddane wtórnej fermentacji.
Innym sposobem leczenia jest dodanie taniny (5-10 g na 10 litrów wina)
i silne zasiarkowanie.

Z książki Skrzycha..



Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum www.domowawinnica.fora.pl Strona Główna -> Wszystko o sprzęcie do produkcji win, miodów itp. / Wady i choroby wina wina. Usuwanie problemu. Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do:  

Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001 phpBB Group

Chronicles phpBB2 theme by Jakob Persson (http://www.eddingschronicles.com). Stone textures by Patty Herford.
Regulamin